Blog
Adli Balistik Nedir? Adli Balistik Uzmanı Nasıl Olunur?
- 17 Aralık 2021
- Yayınlayan: Union Akademi
- Kategori: Blog

Adli balistik, günümüzde ateşli silahların kullanıldığı her türden suçta, delil ve suç aletlerinin incelenmesini baz alan adli uzmanlık alanlarından biridir. Adli balistiğin konusu tabancalar, yivli tüfekler, pompalı tüfekler, otomatik veya yarı otomatik tabancalar veya tüfekler olabildiği gibi, barutun kullanıldığı bomba yapımı gibi işlemler de olabilir. Adli balistik, ateşli silahların suça karıştığı davalar için son derece önemlidir. Ateşli silahlar kullanılarak işlenen suçlarda silahın ne zaman ve kim tarafından ne şekilde ve nasıl kullanıldığının tespiti adli balistik bilimi ve adli balistik uzmanlığı eğitimi ile söz konusu olabilir. Sizler için, adli balistik ve adli balistik uzmanlığı ile ilgili sıkça sorulan temel sorulara cevap vermeye çalışacağız. Adli balistik nedir? Adli baslitik uzmanı nasıl olunur?
Adli Balistik Nedir?
Adli balistik nedir? Bu sorunun yanıtını vermek için ilk olarak “balistik” kelimesinin kökenini incelemek doğru olur. Günümüzde “balistik” genellikle ateşli silahlarla ilgili hemen her türden konuda kullanılan bir kelimedir. Temelde ise “balistik”, Roma İmparatorluğu Dönemi’nde kullanılan ve büyük ok veya gülleler atabilme becerisine sahip olan silahlara verilen isimdi. Daha sonra barutun icadı ve ateşli silahların gelişmesi, hukuk sistemlerinde ateşli silahlarla ilgili çeşitli inceleme ve sınıflandırma işlemlerini zorunlu hale getirmiştir. Adli balistik, günümüzde bir suça karışmış olan her türden ateşli silahı inceler. Ancak adli balistik, kapsamı çok daha geniş bir konu olarak karşımıza çıkar.
Adli balistik, bir suça karışmış olan ateşli her türden silahın incelendiği adli bilim dalıdır. Günümüzde, yukarıda da değindiğimiz gibi genellikle “balistik” kelimesinin daha çok tabanca veya tüfeklerle ilişkilendirilmesi, adli balistik kavramının yanlış anlaşılmasına neden olmuştur. Temelde ise adli balistik, bir suça karışmış olan ve içeriğinde barut bulunan her türden suçta öne çıkan ciddi bir bilim dalı olarak karşımıza çıkmaktadır. Yivli ve yivsiz tüfeklerden, tabanca ve pompalı tüfeklerden atılan kurşun ve saçmalar da adli balistik uzmanları tarafından incelenen konuların başında gelmektedir.
Adli balistik, bir ateşli silahta merminin ateşleme kundağına yerleştirildiği andan ateşlendiği ana kadarki süre ve süreci inceleyen bir bilim dalıdır. Günümüzde maç, düğün veya kutlamalarda da havaya sıkılan mermi ve fişekleri de inceleyebilir. Adli balistik disiplininin inceleme alanlarından birisi olan bu tip durumlar, günümüzde son derece riskli ve yanlış olarak kabul edilmektedir. Zira havaya sıkılan mermi yanlışlıkla birisine isabet edebildiği gibi, mermi saçmaları veya çekirdekleri havadaki ivmelerini kaybederek yere doğru düşmeye başlayabilir, bunun sonucunda yaralanma veya ölümler gerçekleşebilir. Adli balistik geçmişte daha çok ateşli silahların kullanıldığı adam yaralama, suikast, cinayet gibi adli olaylar ile ilgiliydi. Bugün ise, özellikle bazı insanların çeşitli kutlamalar için havaya ateş açmaları kanunen cezaya tâbi olmakla beraber, adli balistiğin inceleme alanlarından birisidir. Sizler için adli balistik hakkında en fazla merak edilen konulara cevap vermeye çalıştık.
Adli Balistik Kaça Ayrılır?
Adli balistik, temel olarak dört farklı alt bilim dalına sahiptir. İç balistik, ara balistik, dış balistik, hedef balistik olarak isimlendirilen balistik türlerinin her birisi, ateşli silahlarla işlenen suçlarda ateşli silahlar ile ilgili belli başlı konuları incelerler. Yani mermi veya fişeğin şarjör veya yatağından, ateşli silahın namlu ağızına kadarki süreci iç balistik, namludan çıkış süreci ara balistik, namlu ve hedef arasındaki süreci dış balistik ve hedefe ulaşma süreci ve durumu, hedef balistik bilim dalları tarafından incelenir.
İç ve Dış Balistik Nedir?
Adli balistik için, bir mermi çekirdeği veya saçmanın tam olarak olay anındaki konumu ve durumu son derece önemlidir. Adli olayların daha iyi ve doğru bir şekilde aydınlatılabilmesi için, ateşlenen mermi veya fişeğin durumu adli mercilere adli balistik raporu ile sunulmalıdır. Belki de bu yüzden mermi veya fişeğin, mermi çekirdeği veya saçmalar ile ilgili hemen her ayrıntı, adli balistiğin alt bilim dalları tarafından ayrıntılı olarak incelendikten sonra adli balistik raporuna eklenir.
İç balistik, bir mermi veya fişeğin tabanca veya tüfek içindeki durumunu inceler. Olay anında fişek veya mermi, ne zaman namluya sürülmüş ve de ateşlenmiştir? Tüm bu sorular, iç balistik inceleme alanına girer. Dış balistik ise daha çok mermi çekirdeğinin veya saçmaların namludan çıktıkları durumu inceler. İç balistik için iç balistik ve ara balistik ve dış balistik için dış balistik – hedef balistiği şeklinde alt bilim dalı ayrımı kolaylıkla yapılabilir.
Balistik İnceleme ve Balistik Raporu Nedir?
Adli balistik raporu, adli balistik bilimi için son derece önemli olan konulardan bir tanesidir. Rapor, adli olaylarda suça karışan ateşli silahların içinde bulundukları durumu ortaya koymak adına oluşturulur ve özellikle adli vakalar için son derece önemlidir. Balistik inceleme, ateşli silahların adli vakalardaki durum ve pozisyonunun derinlemesine incelenmesi ve tam olarak anlaşılmasıdır. Balistik inceleme sonucunda elde edilen bilgilerle balistik raporu oluşturulur ve uygun şekilde mahkemeye sunulur.
Adli Balistik Eğitiminin İçeriği Nedir?
Adli balistik eğitimi içeriği, günümüzde avukatlara ve adli balistik bilirkişi olmak isteyenlere verilen bir eğitimin belli ana noktalarını temsil eder. Adli balistik eğitiminin içeriği, günümüzde farklı nedenlerle adli balistik eğitimi almak isteyenlere sunulan bir eğitim içeriğidir ve iç balistikten, ateşli silahlara kadar pek çok konuda sizlere çeşitli bilgiler verir.
Adli Balistik Eğitiminin İçeriği İle İlgili Konu Başlıklarına Aşağıdan Ulaşmanız Mümkündür:
- Balistiğe Giriş: Balistik Bilimi ve Adli Balistik
Balistik, ateşli silahların sıradan kişiler tarafından kullanılmasından sonra dikkat çeken bir bilim dalı haline gelmiştir. Güvenlik güçleri dışında, sıradan vatandaşlar da güvenlik, avcılık veya başka nedenlerden dolayı tabanca, yivli tüfek veya av tüfeği sahibi olabilmektedirler. Bu nedenle balistik, ateşli silahların yaygın olarak kullanılmasından sonra, bir bilim halini almış ve özellikle adli vakaların aydınlatılmasında yoğun olarak kullanılmıştır. Adli balistik ise, ateşli silahların adli olaylardaki rol ve durumunu incelemek ve de raporlamak için ihtiyaç duyulan bilim dallarından birisidir.
- Ateşli Silahların Tarihsel Seyri ve Geçmişi
Adli balistik için barutlu silahların geçmişi, tarih içindeki gelişimleri ve teknik terimler büyük önem taşır. Avukatlar veya adli balistik bilirkişisi olmak isteyenler, adli balistik eğitimi içeriği ile ilgili konu başlıkları sırasında, ateşli silahların tarihsel seyri ve özellikle de geçmişi konusunda bilgilendirilirler.
- Ateşli Silahlar, Ateşli Silah ve Mermi Türleri
Adli balistik eğitimi, sizleri adli balistik bilirkişisi olmanız için gereken tüm donanımı sizlere sağlar. Ancak balistik konusunda bilgi ve deneyim sahibi olmanız için ilk olarak, ateşli silahlar ve kullandıkları cephane konusunda bilgi sahibi olmanız gerekir. Tabancalar, farklı kalibredeki mermiler, kovan türleri, yivli tüfekler, yivsiz tüfekler (pompalı tüfekler bu sınıfa dahil edilir) ve yivli – yivsiz tüfek veya ateşli silahların kullandıkları her türden cephane, bu konunun içeriğini meydana getirmektedir.
- İç Balistik, Ara Balistik, Dış Balistik ve Hedef Balistiği
Adli balistiğin, temel olarak dört adet ana alt bilim dalına sahip olduğundan söz etmiştik. İç balistik, dış balistik ve hedef balistiği konularının her birisi, adli olaylarda ateşli silah ve ateşli silah için kullanılan cephanenin durumunu ve konumunu detaylı bir şekilde inceler. Bu, özellikle adli vakalarda ihtiyaç duyulan adli balistik raporu için son derece önemlidir. Bu nedenle adli balistik raporunun titizlik ve özenle hazırlanması gerekir. Adli balistik eğitim içeriği, öğrencileri ateşli silahlar ve iç balistik – dış balistik olarak sınıflandırabileceğimiz balistik alt bilim dalları konusunda bilgilendirir.
- Mermi Çekirdeği ve Kovan Mukayesesi
Adli balistik eğitim içeriği, sadece ateşli silahları değil, ateşli silahlarda kullanılan cephane ve mermilerin bileşenlerini de inceler. Bildiğiniz gibi, günümüzde ateşli silahlarda kullanılan mermi, fişek ve kurşunlar temel olarak kovan ve çekirdek olmak üzere iki ana kısımdan meydana gelirler. Adli balistik raporunun doğru ve detaylı bir şekilde hazırlanabilmesi için, bir mermiyi meydana getiren tüm unsurların detaylı olarak incelenmesi gerekir ve adli balistik eğitimi bu inceleme için gereken bilgileri size verir.
- Atış Artıklarının İncelenmesi ve Yorumlanması
Adli balistik eğitimi içeriği, adli vakalarda kullanılan ateşli silahların kullanımından sonraki delillerin incelenmesi konusunda da öğrencilerini ihtiyaç duydukları bilgi ve içerik ile donatır. Çoğu insan, bir ateşli silahın kullanımından sonra kovan dışında bir delilin kalmadığını düşünür. Temelde ise bu yanlıştır. Bir mermi veya mermiler ateşlendiğinde, öncelikle ateşlemeyi yapanın elinde barut artığı meydana getirir. Bu ve bunun gibi “atış artıklarının” incelenmesi ve yorumlanması, alınan eğitim sonucunda mümkündür.
- Atışın Yeniden Yapılandırılması
Atışın yeniden yapılandırılması, özellikle adli balistik raporu için son derece önemli olan unsurlardan birisidir. Ateşli silahın kullanıldığı anın tam bir modelinin sunulması, adli vakaların aydınlatılması için önemlidir. İşte tam da bu noktada, olay anında ateşli silahın ve hedeflerin durumu yeniden canlandırılabilir. Bunun için “atışın yeniden yapılandırılması” bir adli balistik raporu için son derece önemli olmakla beraber, adli balistik eğitimi içeriği için de önemli bir kısmı ifade eder.
- Bilirkişilik – Raporlama
Adli balistik raporunun iyi ve titiz hazırlanması, özellikle ateşli silahların karıştığı çeşitli olayların aydınlatılması için çok ama çok önemlidir. Adli bilişim raporu, adli balistik bilirkişisi olarak da bilinen uzmanlarca hazırlanır. Bu kişiler, bilimsel veriler ışığında adli balistik raporunu hazırlarlar. Ancak adli balistik raporunun, adli balistik inceleme sonuçları doğrultusunda oluşturulması gerekli ve şarttır. Bu nedenle adli bilişim eğitimi içeriği içinde adaylar, aynı zamanda bilirkişilik ve raporlama konusunda da gereken eğitimi alırlar.
- Örnek Vaka Üzerinden Anlatım
Adli balistik, ciddi ve önemli uzmanlık alanlarından birisidir. Bu bilim için bir tür deney ortamı meydana getirmek neredeyse imkânsızdır. Bu nedenle de adli balistik eğitimi alan öğrencilere örnek vaka – olay üzerinden anlatım yapılır.
Adli Balistik Eğitiminin İçeriği Tam Olarak Şu Şekildedir:
- Balistiğe Giriş
- Silahların Tarihsel Seyri
- Ateşli Silahlar
- İç Balistik (Tanım ve Kapsam: Mermi ve Yapısı / İç Balistik İncelemeleri)
- İç Balistik (Mermi Çekirdeği Çeşitleri, Kapsüller ve Kapsül Çeşitleri, Ateşleme ve Yanma Mekanizması, Ateşleme sonrası Enerji Aktarımı, Kinetik ve Termal Enerji, Balistik Verim, Yanma Hızı, Namlu Boyu- Basınç İlişkisi, Momentumun korunumu, İlk Hız ve Geri Tepme)
- İç Balistikte Mermi Çekirdeği ve Kovan Mukayesesi – 1
- İç Balistikte Mermi Çekirdeği ve Kovan Mukayesesi – 2
- Ara Balistik (Tanım ve kapsam, Namlu ağzı Basınç, Namlu Ağzı Patlama, Namlu Ağzı Alev, Şok Ses Dalgaları, Susturucular ve ateşlemeye etkisi, Susturucularun Mermi Çekirdeğine Etkisi, Namlu Ağzı Parlamaları)
- Dış Balistik (Tanım ve kapsam, Namlu ağzı Basınç, Namlu Ağzı Patlama, Namlu Ağzı Alev, Şok Ses Dalgaları, Susturucular ve ateşlemeye etkisi, Susturucularun Mermi Çekirdeğine Etkisi, Namlu Ağzı Parlamaları)
- Hedef Balistiği – 1 (Mermi Çekirdeğinin Farklı Hedeflerdeki etkisi ve Davranışı, Mermi Çekirdeği Giriş ve Çıkışları, Giriş Açısı Hesabı, Araba Kaportalarındaki Mermi Çekirdeği İzlerinin incelenmesi, Çarpma Açısı, Mermi Çekirdeklerinin Camlardaki etkisi ve incelenmesi.)
- Hedef Balistiği – 2 (Araba Camlarındaki İzlerin İncelenmesi ve Yorumlanması, Cam Parçacıklarının Yorumlanması ve incelenmesi, Radyal / Dairesel ve Konsantrik / Yoğunluklu Çatlaklar)
- Hedef Balistiği – 3 (Bitişik Yakın ve Uzak Atışlar, Canlı Hedeflerin Farklı bölgelerinde Yara Balistiği, Enerji Aktarımı, İleri ve Geri Kan sıçraması İzlerinin ve Yorumlanması. Bitişik atışlarda Eldeki Geri Sıçrayan kan lekeleri ve Kafaya Yapılan Atışlarda Giriş Ve Çıkış İzlerinin Yorumlanması. Canlı hedefe Yapılan Yakın Atışlarda Atış Artığı İzleri, Balistik Jel Deneyi, Kalıcı ve Geçici Kavite, Gerçek Vaka İzlerinin Yorumlanması)
- Atış Artıklarının İncelenmesi ve Yorumlanması (Atış Artıklarının Ellerden Toplanması, Kişinin Ateş edip etmediğine Dair Tespit, Kişi Ateş etmediği Halde Atış artıklarının Elde bulunması ve Bunun Ayrımı, Ellerin Yıkanması Atış artıklarını Etkiler mi? Zaman Geçmesi Ellerdeki Atış Artıklarını etkiler mi? Ateşlenmiş Silaha Dokunma ve Atış Artıkları, Yapılan Yaygın Hatalar)
- Ellerde Atış Artıklarının İncelenmesi ve Yorumlanması (AAS, SEM İncelemeleri, Ellerde Antimon Baryum ve Kurşun metalleri tespiti, Kalitatif-Kantitatif Analiz, Limit Kantitatif Değerler ve Kantitatif Sonuçların Yorumlanması)
- Atışın Yeniden Yapılandırılması-1
- Atışın Yeniden Yapılandırılması-2
- Atışın Yeniden Yapılandırılması-3
- Bilirkişilik ve Raporlama
- Örnek Vaka Üzerinden Anlatım-1
- Örnek Vaka Üzerinden Anlatım-2
Adli Balistik Uzmanı Kimdir?
Adli balistik uzmanı, temel olarak adli balistik bilirkişi uzmanı olarak da isimlendirilen bir tür uzmandır. Uzmanlar, adli vakalarda ateşli silahlar ile ilgili olan hemen her türden unsuru inceleme, artık ve dellilleri toplama, adli balistik delillerini inceleme ve son olarak uygun bir şekilde raporlama konusunda bilgi sahibi olan kişilerdir.
Adli balistik uzmanı olmak için, avukat, asker veya güvenlik görevlisi olma şartı yoktur. Ancak adli balistik uzmanı olmak için aşağıdaki şartlara uygun olmanız beklenir.
- Akredite bir kolej veya üniversiteden doğa bilimleri alanında lisans derecesi (tercihen fizik)
- Önceki suç mahkumiyetleri yok
- Temiz bir ilaç filtresi
- Açık bir arka plan araştırması
Adli balistik uzmanı, temel olarak başta Union Akademi gibi çeşitli kurumlardan verilen eğitimleri almalıdırlar. Bununla beraber, adli balistik uzmanlığı sınavını geçen adaylar, adli balistik uzmanı veya adli balistik bilirkişi sıfatı ile anılırlar. Adli balistik eğitimi sorasında adaylara adli balistik uzmanlığı sertifikası verilir. Avukatlar, polisler, askerler veya özel güvenlik şirketlerinde çalışmak isteyenler, adli balistik uzmanı olabilirler.
Balistik İnceleme Denince Akla Gelenler
Adli balistik, temel olarak ateşli silahlarla ilgili bir bilimdir. Ancak kelimenin kökeninden “adli balistik nedir” sorusunu yanıtlarken söz ettik. Günümüzde her ne kadar ateşli silahlar ve ateşli silahlarla ilgili mermi kapsülü, mermi çekirdeği veya kovan gibi terimler akıllara gelse de, balistik bundan yüzyıllar önce çok farklı anlamlarda kullanılan bir kelime olarak karşımıza çıkmaktaydı. Balistik, Roma İmparatorluğu zamanında kullanılmış, temelde ok ve yayın çok daha büyük bir versiyonu anlamına gelen “Balista” kelimesinden türemiş bir kelimedir. Ballista, büyük gülle veya ok atma gücüne sahip, mancınık benzeri bir kuşatma silahıdır. Buna karşın ateşli bir tür aksamı bulunmaz. Ancak günümüzde barut kullanan ateşli silahlar ve bu silahları ve mermilerini inceleyen bilim dalı için genellikle “balistik” ifadesi kullanılır. Balistik bilimi bugün adli mercileri olduğu kadar orduları, savunma sistemi üreticilerini de ilgilendiren konuların başında gelmektedir.
Balistik İnceleme Terimleri ve Alanları
Balistik inceleme terimleri ve alanları ile ilgili detaylı bilgi, adli balistik eğitimi ve adli balistik eğitimi içeriği dahilinde öğrencilere sunulur. Buna karşın, balistik inceleme terimleri ve alanları ile ilgili kimi bazı noktalar, günümüzde pek çok kişi tarafından bilinebilir. Kovan, mermi, fişek, saçma, yivli tüfek, kapsül, mermi kapsülü, barut, barut artığı, eldeki barut artığı, kalibre, namlu, iç balistik ve daha pek çok balistik inceleme terimleri ve alanları konusu ile yakından ilgili başlık, adli balistik eğitimi kapsamında öğrencilere sunulur. Balistik inceleme terimleri ve alanları ile ilgili birkaç terim hakkında sizlere kısaca şu şekilde bilgi verebiliriz:
- Yiv: Ateşli silahlarda mermi, kabaca iki ana kısımdan meydana geliyor denebilir. Mermiler, barut kapsülü ve mermi çekirdeği gibi kısımlardan oluşurlar. Pompalı tüfek ve çeşitli av tüfeklerinde ise mermi çekirdeğinin yerini saçma alır. Yiv; askeri saldırı tüfekleri, tabanca ve av tüfeklerinde, mermi çekirdeğinin delici gücünü arttırmak ve aynı zamanda ona bir tür stabilite kazandırmak için ateşli silah namlusunda bulunan çentiklere verilen isimdir. Böylece bir kapsül ateşlendiğinde mermi çekirdeği kendi çevresinde dönerek hedefe ulaşır be bu dönüş, hasara ek olarak çekirdeğin hedefe ulaşma yüzdesini de ciddi oranda arttırır. Ancak pompalı tüfek ve bazı av tüfeklerinde yiv bulunmaz.
- Kapsül (Mermi Kapsülü): Ateşli silahlarda, mermi çekirdeği veya saçmaları hedefe ulaşması için kinetik enerjiye ihtiyaç vardır. Kapsül, bir ateşli silahta barut ve fitil bileşenlerini içeren kısımdır. Böylece tetiğe basıldığında kapsüldeki fitil ateşlenir ve fitil barutu patlatarak, barut içeriğinin patlamasını ve mermi çekirdeğinin namludan çıkmasını sağlar. Bir fişek veya kurşunda, mermi çekirdeği veya saçmalar dışındaki kısım “kapsül” veya “barut kapsülü” olarak isimlendirilir.
- Kovan: Kovan, adli balistik için önemli delillerden birisidir. Bildiğiniz gibi silahlar ateşlendiğinde, geriye içinde patlama ve yanık artıklarının bulunduğu boş bir kapsül kalır. Bu kapsül, adli balistikte özel olarak “kovan” olarak isimlendirilir. Kovan, mermi kapsülü yerine kullanılabildiği gibi aynı zamanda ateşleme sonrasındaki boş yapıyı da karşılayabilir. Tüm bunlara ek olarak kovan daha çok tabancalar ile ilgili bir adli balistik terimi olarak karşımıza çıkar.
- Hedef Balistiği: Hedef balistiği, adli balistiğin önemli konularından birisidir ve bir mermi çekirdeği veya saçmanın hedef üzerindeki durumunu, konum ve sürecini inceler. Hedef balistiği, Union Akademi Adli Balistik İncelemesi için önemli konulardan birisidir.
- Radyal Çatlak: Mermi çekirdekleri, adli balistiğin önemli konuları arasında gelir ve mermi çekirdekleri özellikle cam yüzeylere (ev veya araba camlarına) isabet ettiklerinde radyal ve konsantrik çatlaklar meydana getirirler. Bu çatlaklardan radyal olanlar “dairesel” olarak isimlendirilirler ve kurşun deliği etrafında daireler halinde yoğunlaşmışlardır. Buna ek olarak konsantrik çatlaklar, kurşun deliğinden çevreye doğru dikey ve pek çok yöne doğru uzanan kırıklar olarak tanımlanabilir.
- Yorgun Mermi: Mermi çekirdekleri namludan çıktıklarında, eğer yer çekimi kuvvetine tam dik veya belli bir açı ile yol alıyorlarsa, belli bir süreden sonra ivme ve hızlarını kaybederler. Bu durumda mermi çekirdeği giderek yavaşlar ve son olarak düşmeye başlar. Özellikle kurlama, maç ve düğünlerde karşımıza çıkan yorgun mermiler, can kaybına neden olabilirler. Havaya sıkılan mermi, belli bir süre sonra enerjisini kaybederek yere düşerken can kayıplarına ve zarara neden olabilir.
Ekstra bilgi için: balistik wiki
Adli Balistik Kursu Şimdi Union Akademi’de!
Adli balistik kursu şimdi Union Akademi’de sizleri bekliyor! Günümüzde adli vakaların aydınlatılmasında son derece önemli bir konuma sahip olan adli balistik eğitimi ve adli balistik eğitim programı için sizler de başvurabilirsiniz. Adli balistik, günümüzde hukuk davalarının aydınlatılması için son derece önemli bilim dallarından birisidir. Sizler de hukuk sistemi için gerekli bilirkişilerden birisi olmak, hukuk sisteminin daha hızlı ve doğru bir şekilde işlemesi için çalışmak isterseniz adli balistik kursu sizler için ideal bir eğitim programı olabilir. Avukatlar, özel güvenlik mensupları, polisler veya adalet ile ilgili faaliyet gösteren çeşitli firma ve kuruluşlarda çalışmak isteyenler için, sizleri de aramızda görmekten memnuniyet duyarız.
Adli Muhasebe Nedir? Öğrenmek için blog yazımızı ziyaret edebilirsiniz.