Blog
Adli Bilişim Nedir? Adli Bilişim Uzmanı Nasıl Olunur?

Adli bilişim, günümüzün en önemli konularından birisidir. Bilgisayarlar ve internetin hayatımızda çok daha önemli bir hal alması ve neredeyse ayrılmaz parçalarımız haline gelmesi, adli bilişim konusunun da son derece önemli olmasını sağlamıştır. E-ticaret, çevrimiçi alışveriş, sosyal medya, mesajlaşma servisleri, internet ile entegre çalışan vergilendirme ve muhasebe sistemleri, muhasebe yazılımları, dijital fatura olarak bilinen e-faturalar, online bankacılık sistemleri, veri hırsızlığı ve dijital paralar gibi pek çok kavram, bizlere adli bilişim konusunun günümüzde ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.
Adli bilişim nedir? Adli bilişim uzmanı nasıl olunur? Sizler için günümüzde bilişim ve bilgisayar teknolojilerine, özellikle de siber güvenliğe merak duyan gençlerin üzerinde uzmanlaşmak istediği adli bilişim konusundan söz etmeye çalışacağız. Dijital dünyada hukuk ve adaletin yerini bulmasını, dijital verilen hukuk ve adaletin hizmetine kolayca girmesini isteyenlerdenseniz, adli bilişim sizler için ideal bir meslek olabilir. O zaman, sözü daha fazla uzatmadan adli bilişim nedir ve adli bilişim uzmanı olmak için yapılması gerekenlerden söz etmeye başlayalım.
Adli bilişim uzmanı olmak için, bu konuda çeşitli özel kurumlar ve vakıf üniversiteleri tarafından verilen adli bilişim uzmanlığı eğitimlerine katılmalı, bilgi ve de deneyim sahibi olmalısınız. Aldığınız eğitim ile, adli bilişimci veya diğer bir adı ile adli bilişim uzmanı olmanız mümkün. Günümüzde her ne kadar adli bilişim uzmanlığı eğitimi özel kurumlar ve üniversiteler tarafından veriliyor olsa da, bu eğitim programlarının müfredatı ve diğer aşamaları, kamu tarafından denetlenmektedir. Adli bilişim uzmanı olmak için sizlere uygun eğitim programlarında aralarında veri kurtarma, şifre ve içerik tespiti gibi çeşitli konularda eğitim almanız ve bu konularda yeterli seviyeye gelmiş olmanız gerekmektedir.
Adli Bilişim Nedir?
Adli bilişim, dijital veya analog (elle kullanılan) usul ve de yöntemlerle geçici veya kalıcı kayıt yapabilen elektromanyetik ve elektro optik ortamlarda korunan ya da bu ortamlardaki olanaklar kullanılarak ses, görüntü, veri veya bilgi parçalarının birleşiminden oluşan her türden bilişsel varlığın, adli süreçlerde bulgu, delil niteliği taşıyacak şekilde hazırlanması işlemidir. Tanımdan hareketle, adli bilişimin kapsamı ve işlevi hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Temel olarak adli bilişim, bir tür bant veya diske kaydedilen her türden veri ve bilgi ile ilgilidir; ancak el yazısı ile – yazılı belgelerle ilgili işlemler daha çok adli sahtecilik, belgede sahtecilik veya adli belge ve sahtecilik / adli belge ve sahtecilik eğitimi ile ilgili bir konudur. Bu yönü ile adli bilişim, adli belge sahteciliği gibi konulardan keskin bir biçimde ayrılır.
Adli bilişim genel olarak dijital yani “sayısal” veri ile ilgilidir. Burada “sayısal” teriminin içeriğinden biraz söz etmeye çalışalım. Bildiğiniz gibi teknolojinin gelişmesi, veri ve bilgilerin sayısal yani “çeşitli kod” ve özellikle 1’ler ve de 0’lar şeklinde kayıt edilebilmesini sağlamıştır. Böylece, hem veriler uzun süreler boyunca bozulmadan ve deforme olmadan saklanabilmiş hem de, verilerin farklı elektronik cihazlar tarafından okunabilmesi mümkün hale gelmiştir. Günümüzde sıkça kullandığımız “dijital” kelimesinin temel olarak Latince “digit” yani “parmak” kelimesinden gelmesi sizleri şaşırtmasın, çünkü kelimenin kökeni temel olarak “parmak hesabı” teriminden geliyor.
Adli bilişim, kapsamı sandığınızdan çok daha geniş bir konudur. Bilgisayar ve özellikle de internet teknolojisinin gelişimi, adli bilişim söz konusu olduğunda genellikle “siber güvenlik” ile ilgili konu başlıklarının akıllara gelmesine neden olur. Buna karşın adli bilişim, sadece bilgisayar veya akıllı telefonların belleklerindeki veri ile ilgili değil, temel olarak bir elektromanyetik banda kaydedilmiş her türden veri ile doğrudan ilişkilidir. Ancak adli bilişim, kendi sınırlarına da sahiptir. Örneğin elle yazılan ve dijital versiyonu bir yere kaydedilmemiş belgeler için, uzman adayları genellikle adli belge ve sahtecilik incelemeleri eğitimi alırlar ve böylece çek, senet, diploma ve benzeri çeşitli önemli belgelerde meydana gelen sahtecilik olayları ile ilgili delilleri hazırlayabilirler. Tüm bunlara ek olarak adli bilişim uzmanı olarak görev yapan kişiler, ses ve görüntü kayıtları ile ilgili verilerin incelenmesi ve sınıflandırılması ile ilgili olarak da çalışabilirler.
Adli Bilişimin Dünü ve Bugünü…
Adli bilişim, günümüz hukuk sistemleri için oldukça önemlidir. Günümüzde, bilişim teknolojilerinin kullanılmadığı çeşitli suçlar da, adli bilişim uzmanlığı çerçevesinde öğretilen bilgi ve beceriler ile aydınlatılabilir. Örneğin delil sayılabilecek bir gizli kamera kaydı veya ses kaydı da adli bilişimin kapsamı içinde değerlendirilir. Görüntü ve ses kayıtlarının gerçekliğinin ispatlanması, mesajlaşma servislerinde mesajı atan kişinin saptanması ve belirlenmesi, elde edilen görüntü ve ses kayıtları üzerinde manipülasyon yapılıp yapılmadığının anlaşılması başta olmak üzere, görüntü ve ses kayıtlarının sağlam deliller olarak nitelendirilip – nitelendirilemeyeceği gibi pek çok konu, adli bilişim kapsamında değerlendirilir.
Adli bilişim, günümüzde dijital araç ve teknolojilerin hayatımıza daha fazla girmiş olmasından dolayı önemlidir. Buna karşın, bundan yaklaşık olarak 30 yıl kadar önce de çeşitli görüntü ve ses kayıtları çeşitli davaların çözümünde önemli rol oynadığı için, adli bilişim dalının geçmişini bundan yaklaşık olarak 1970’li yılların sonuna kadar dayandırmak mümkün. Bu tarihten sonra, özellikle ses kayıt teknolojilerindeki gelişme ve ilerleme, özellikle ses kayıtlarının delil olarak sunulmasında önemli rol oynamaya başlamıştır.
Adli Bilişim Eğitiminin İçeriği Nedir?
Adli bilişim, günümüzün revaçta meslek dallarından birisi olma özelliğini korumaya devam etmektedir. Günümüzde özellikle bir tür bilgisayar kadar güçlü veri depolarına ve işlemcilere sahip olan cep telefonu ve tablet gibi çeşitli araçların hayatımızda daha fazla oranda yer etmiş olması, adli bilişim ve adli bilişim uzmanlığı mesleğinin bugün de oldukça revaçta olmasını sağlamaktadır. Pek çok adli meslek dalı gibi, adli bilişim için de çeşitli konularda eğitim almanız gerekli olabilir. Çünkü adli bilişim eğitimi almış olan kişiler mobil cihazlardan harici bellek sistemlerine kadar hemen her türden elektronik cihaz, araç ve depolama sistemi konusunda bilgi sahibi olmalıdırlar.
Adli bilişim eğitim içeriği ile ilgili, alanında uzman olan Union Akademi’den Adli Bilişim Eğitimi alabilir, bunun sonucunda “Adli Bilişim Uzmanı” veya “Adli Bilişimci” sıfatıyla çalışmaya başlayabilirsiniz. Adli bilişim eğitiminin içeriğini şu şekilde özetlememiz mümkün:
Mobil Cihaz İncelemeleri
Adli bilişim uzmanlığı eğitimi kapsamında öğrencilerimize ilk olarak mobil cihazlardaki silinmiş verilerin nasıl kurtarılabileceği, diğer mobil / masaüstü cihazlar ile olan etkileşimi ve diğer konularda eğitim veririz. Eğitim aynı zamanda mobil cihazlarda bulunan verilerin –delil olarak sınıflandırılıyorsa- ne şekilde mahkemeye sunulacağı konusunda da detaylı bir eğitim içeriğine sahiptir.
Adli bilişim uzmanlığı eğitimi için, mobil cihaz incelemeleri son derece önemlidir. Dijital teknolojinin dünyanın her yerinde suça meyilli veya sıradan kişilerce kullanılıyor olması, mobil cihaz incelemeleri konusunu adli bilişim disiplininin önemli bir parçası haline getirmektedir. Bazı kişiler, sildiklerini düşündükleri bir veriye kimsenin sonsuza kadar ulaşamayacağını düşünürler. Bu kişilere suçlular da dâhildir. Ancak bir adli bilişim uzmanı bilgi ve becerisi sayesinde, bir cep telefonu veya tablet bilgisayarda bir tür tehdit mesajını, edilmiş bir hakareti veya başka bir veriyi kolayca sildiğini düşünür. Union Akademi Adli Bilişim Eğitimi Programında, mobil cihaz incelemeleri önemli bir yer tutmaktadır.
İçerik Tespiti
Adli bilişim, doğası gereği bilgi depolayan hemen her türden cihaz ve araç ile ilgilenir. Bunların başında elbette bilgisayarlar gelmektedir. Adli Bilişim Uzmanlığı Eğitimi için programda yer alan “içerik tespiti” eğitimi, dizüstü veya masaüstü bilgisayarlarda saklanan ve kimi zaman bir suç ile bağı olduğu düşünülen her türden verinin incelenmesi ve bunların delil olarak mahkemeye sunulması konusunu ele alır. Tıpkı cep telefonu ve mobil cihazlarda olduğu gibi, suça meyilli kişiler veya suçlular çoğu zaman bilgisayarlarında suç teşkil eden verileri sildiklerinde bunların bir şekilde tamamen yok olduklarını düşünürler. Aslında bu bilgiler, adli bilişim uzmanının ulaşabileceği bir şekilde depolama ünitelerinde saklanır. Böylece suçlu, bilgisayarında bu tip delil teşkil edebilecek kod veya verileri silmiş olsa dahi, bu veriler delil olarak sınıflandırılıp mahkemeye sunulabilir. Kodlar, veri transfer kayıtları, veri boyutu ve daha pek çok konu, içerik tespiti konusunun içinde yer alır.
İnternet ve Sosyal Medya Platformlarının İncelenmesi
Adli bilişim, günümüzün revaçta meslek dallarından birisidir. Bunun nedeni, internet ve sosyal medyanın hayatımızda edindiği yerdir. Günümüzde iletişimin özellikle sosyal medya platformları ve internet üzerinden gerçekleştirilmesi, suçluların tespitini veya suç teşkil eden eylemlerin gerçekleştirilme platformunu da değiştirmiştir. Sosyal medya hesapları, sosyal medya üzerinden hakaret veya tehdit, tehdit veya hakaret içeren mesajlar gibi verilere ek olarak bunları gerçekleştirilen kişilerin tespiti ve delillerin sınıflandırılması gibi pek çok konu, “Adli Bilişim Uzmanlığı” eğitiminin önemli kısımları arasında yer alır.
Veri Kurtarma İşlemleri
Adli Bilişim Uzmanlığı, veri kurtarma gibi çeşitli işlemler konusunda uzman olmanızı sağlayacak bilgi ve becerileri sizlere kazandırmaya çalışır. Fiziksel arızası olmayan veri depolama araçlarındaki bilgi ve belgelerin kurtarılması, bu verilerin delil teşkil edecek şekilde mahkemeye sunulması, gizlenmiş veya da kaybolmuş olduğu düşünülen veri ve bilgilere erişim gibi pek çok konu, adli bilişim uzmanlığı kapsamına girer.
Şifre İşlemleri
Adli bilişim için, günümüzde özellikle internet ve sosyal medya platformlarında olduğu kadar aynı zamanda akıllı telefon ve bilgisayarlarımızda kullandığımız şifreler son derece önemlidir. Adli bilişim uzmanları, gerekli olan eğitimi alarak şifre işlemleri konusunda da bilgi ve deneyim sahibi olurlar.
Adli Bilişim Kursu Şimdi Union Akademi’de!
Union Akademi Adli Bilişim Kursu eğitimi aldıktan sonra, günümüzde ve büyük ihtimalle gelecekte önemli bir konu olan adli bilişim konusunda yeterli bilgi ve beceriye sahip olmuş olacaksınız. Kursu bitiren öğrencilerimiz “adli bilişim uzmanı” veya “adli bilişimci” sıfatı ile çeşitli davalarda uzmanlıklarına başvurulan kişiler olarak görev alırlar. Günümüz hukuk sistemi içinde görülen pek çok dava için, adli bilişim uzmanı önemli ve de kilit bir rol üstlenebilir. Eğer sizler de aynı fikirdeyseniz ve özellikle de dijital dünyanın ilerleyen yıllarda daha da genişleyeceğini düşünenlerdenseniz, Union Akademi Adli Bilişim Kursu sizler için son derece ideal olabilir.
Union Akademi Adli Bilişim Eğitimi sonrasında yine Union Akademi bünyesinde kendini ispat etmiş farklı hocalarımızın verdikleri adli muhasebe, adli belge inceleme, adli balistik inceleme ve daha pek çok konuda uzmanlığınızı genişletebilir, sunduğumuz eğitimin kalitesinden memnun kalarak uzmanlık alanınızı genişletmeyi de düşünebilirsiniz. Adli bilişim uzmanlığı, hukuk – adalet ve de dijital dünyanın kesişme alanında bulunduğu için özellikle gençlerin ilgisini çekmektedir. Union Akademi’nin adli bilişim uzmanlığı konusundaki eğitim programının kapıları ise başta gençler olmak üzere tüm gençlerimize açıktır. Tüm bunlara ek olarak adli bilişim uzmanlığı ülkemizde hukuk sisteminin daha iyi işlemesi için ihtiyaç duyulan uzmanlık dallarının başında gelmektedir.
Adli bilişim uzmanlığı eğitimimizi incelemeyi ve size özel fırsatları öğrenmeyi unutmayın!
Merhabalar şu an Üniversite 3. sınıfta Ekonomi okuyan oğlum Adli Bilişim Uzmanı olabilir mi. Eğitim süreci nasıl, uzaktan eğitim mi örgün eğitim mi ve ücretli ise ne kadar bu konularda bilgi sahibi olmak istiyorum. Teşekkürler
Merhabalar, tabii ki olabilir. Eğitim sürecimiz Uzaktan eğitim şeklinde. Modülleri izleyerek eğitimi tamamlıyorsunuz. Sonrasında online bir sınav oluyor. Sınav neticesine göre anlaşmalı olduğumuz üniversitelerin birisinden sertifikanız onaylanıyor ve e-devlete işleniyor. Eğitim genel hatlarıyla bu şekilde. Umarım yardımcı olabilmişimdir. İyi günler dilerim.