Menu
Menu
Balistik rapor ile cinayet, kasten yaralama, saldırı, intihar gibi çeşitli olaylarda, özellikle ateşli silah kullanımı ve ateşli silah dışındaki silahların kullanımı gibi olaylarda olay analizleri sunulur. Balistik analiz, durumun tespiti için suç analizi için oldukça önemlidir. Silah tespiti (ateşli, ateşsiz), olaydaki silah tespiti, kişilerin olayla bağlantısı, olayın seyri vb. Birçok sorun açıklığa kovuşturulabilir. Çoğu zaman suç analizinde balistik analiz sadece silahın bağlantısı ve uyumluluğu üzerinden yapılır. Balistik rapor, özellikle soruşturma aşamasında, hatta suç çözme aşamasında son derece önemlidir. Ancak suç analizinde bu şekilde balistik maruziyet, olay yeri-silah-mühimmat-mühimmat gibi bir “suç unsuru” bağlantısı sağlar. Bu bir istektir. Ayrıca işlenen suçun “fail-mekân-zaman, mağdur” gibi olayla bağlantısının sağlanması gerekli olmaktadır.
Balistik rapor ne demek sorusu ile birlikte merak edilmekte olan adli balistik bilimi ise, ateşli silahların ve ateşsiz silahların kullanıldığı olaylarda suç mahallinde elde edilen balistik bulguların alt bölümün temel kurallarına göre test edildiğini ve bulgularının delil olduğunu gösteren bilimdir. Olay yeri incelemenin temelleri, atışların yeniden oluşturulması, silah kalıntısı ve atış mesafesinin incelendiği raporların yorumlanması gibi adli balistik ile doğrudan ilgili adli konuların bilinmesi büyük ölçüde önemlidir.
Balistik raporunun nasıl yapıldığını ve balistik raporunun sürecini aşağıda anlattık, bu kısma geçmeden önce size incelemenizi önerdiğimiz bir eğitimimizi bırakıyoruz buraya.. – Adli balistik uzmanlığı bilirkişilik eğitimi
İçindekiler
Balistik raporu nasıl yapılır noktasında bu raporun yapımında 5 aşamanın geçerli olduğu bilinmelidir.
Ateşli silahlarda bulunmakta olan oluklar; namluya giden paralel çıkıntıların oluşturduğu, merminin yolunda dönme hareketi yapmasını sağlayan ve namluya sarmal bir şekil veren kabartmalar ve oyuklardır. İyileştirilmiş mermi kararlılığı ve hızı; artırılmış menzil, hasar ve vuruş etkisini arttırır.
Balistik raporu ne kadar sürer sorusunun cevabı; olay yerine, delilin uygunluğuna, analiz yöntemine ve yasal sürece bağlı olarak değişir. Mahkeme bilirkişiye veya değerlendiriciye belirli bir süre tanır. Bu süre yaklaşık olarak bir ay sürer. Değerlendirici veya bilirkişi uzmanlığını genişletmeyi uygun bir şekilde kabul ederse bu durumda mahkemeden ek süre isteyebilir ve mahkeme bu durumda ortalama 3 ay süre verebilir. Başka bir deyişle, birçok faktör inceleme süresini etkiler. Bu nedenle, belirli tarihlerin belirlenmesi, son derece yanlış ve yanıltıcı umutlara yol açar.
Balistik raporu kaç günde çıkar, balistik raporu ne demek konuları sık sık merak edilmekle birlikte balistik raporları üç gruba ayrılmaktadır; iç balistik, dış balistik ve son (terminal) balistik. iç balistik, tetiklemeden çekirdeğin namludan çıkmasına kadar geçmiş olan olayları inceler. Dış balistik, merminin namludan ayrıldığı andan hedefi vurduğu an arasında meydana gelen olayları inceler. Nihai mermi, hedefe çarpmayı durdurana ve enerjiyi hedefe aktarana kadar çekirdekten geçen güç gibi olayları içerir. Balistik raporunun çıkma süresi ise değişkenlik göstermekte olan bir konudur. Polis ve jandarma laboratuvarları gibi resmi teşkilatlarının laboratuvarlarında yapılan balistik test ve raporlama süreleri, iş yoğunluğundan dolayı bazen aylar alabilmektedir. Belirli bir uzmanlık dalındaki balistik uzmanları için test ve raporlama süresi, testin konusuna bağlı olarak bir günden birkaç haftaya kadar değişkenlik gösterebilir.
Bir merminin hangi silahtan çıktığı nasıl anlaşılır konusuna gelince, namludaki oluk ve oyukların mikroskopla incelenmesi, merminin kendi ekseni etrafında dönmesine ve nüvenin hangi tabancadan ateşlendiğini belirlemeye çalışmasına olanak tanır. Ayrıca, ateşlenmiş bir silah varsa, silahın namlusuna bir endoskop kamera sokulur, silah ile mermi arasında bir eşleşme olup olmadığına titizlikle bakılır ve oluklar ve ayar işaretleri olup olmadığı kontrol edilir.
Uzmanlar ayrıca namlunun arkasındaki dikiş kısmını da mikroskop altında titiz bir şekilde inceleyerek namlunun ne tür veya hangi marka bir silahla ateşlenmiş olabileceğini ortaya çıkarır. Balistik bölümünün sorumluluklarından bir diğeri de kişilerin kıyafetlerini yaralanma veya ölüm açısından kontrol etmektir. Atıcının ellerindeki mermi kalıntısı gibi, her mermi çekirdeği vücuda girerken giysilerde “mermi kalıntısı” adı verilen kimyasal bir kalıntı bırakır. Mermi kalıntıları da raporda sunulur.
Balistik raporu örneği, mermi çekirdeğinin namlu çıkış hızının ölçüm sonucunu ve adli olaylarda suça bağlı silah durumunu ortaya çıkarmak için oluşturulmuş olup, adli önem taşıyan vakalarda çok önem arz etmektedir. Balistik test sonuçlarından elde edilmiş olan bilgilerle balistik raporların oluşturulması gerçekleştirilir. Buna bağlı olarak da uygun kurallar çerçevesinde ilgili mahkemeye sunulur.
Balistik konusu ile ilgili diğer bir yazımız olan, Adli Balistik Nedir ? Adli Balistik Uzmanı Nasıl Olunur ? Başlıklı blog yazımızı incelediniz mi ?