Blog
Bilirkişi Eğitimi Nedir ? 5 Maddelik Rehber
- 11 Haziran 2022
- Yayınlayan: Union Akademi
- Kategori: Blog

Bilirkişi, hakim veya savcının hukuk bilgisi dışında, bu konuda uzman olan, bilgi ve uzmanlık gerektiren kişilere hukuk dilinde verilen addır, bu kişiler özel bilgi veya tekniklere sahiptir.
Teftiş kaydı öncesi uyulması gereken eğitimleri kanun esasları ve Daire Başkanlığınca belirlenen esaslar çerçevesinde belirler. Uzman olmak için gerekli olan temel eğitim kursuna gitmeden uzmanlık kaydı yaptırmak mümkün değildir. Temel mesleki eğitim, beş yıllık profesyonel hizmete sahip kişilerin aldığı eğitimi ifade eder ve performansına ilişkin arka plan, teorik ve pratik bilgileri içerir. Verilen eğitim sonunda eğitimi başarıyla tamamlayan kimselere bilirkişilik temel eğitim sertifikası verilir ve kişiler ilgili yerlerde çalışabilirler.
Bilirkişi Eğitimi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir ?
Bilirkişilik temel eğitimi için gerekli olan belgeler konusu oldukça merak edilmekle birlikte; Bilirkişilik temel eğitim kayıt formu olmadan eğitime asla başvuru yapılamaz. Başvuru kayıt formu dışında mutlaka gerekli olan belgeler ise;
- Nüfus Cüzdanının aslı ve fotokopisi
- Taahhütname
- 2 adet vesikalık fotoğraf
- Ödeme dekontu (Ödeme, kayıt yapılacak kuruma göre kayıt esnasında da yapılabilir.)
- Taahhütname (Kaydolacağınız kurum tarafından size verilecektir)
Bilirkişilik Eğitimi Veren Yerler
Temel mesleki eğitim yerleri belirlenirken Daire Başkanlığı tarafından verilen izinler ve bazı kurallar geçerli olmakla birlikte hemen hemen tüm şehirlerdeki üniversite bünyeleri bilirkişi eğitimi vermektedir.
Ankara’da bilirkişilik eğitimi veren kurumlar arasından bazıları şu şekilde sıralanabilir;
- ANKARA BAROSU BAŞKANLIĞI
- ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ
- ANKARA ÜNİVERSİTESİ
- ANKARA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI
- ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
- ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ
- ATILIM ÜNİVERSİTESİ
- BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
- ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ
- HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ
- KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ
- POLİS AKADEMİSİ BAŞKANLIĞI
Bilirkişilik eğitimi veren kurumlar İstanbul şehrinde ise şöyle sıralanmaktadır;
- ADLİ TIP KURUMU BAŞKANLIĞI
- ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ
- BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
- BİRUNİ ÜNİVERSİTESİ
- İBN HALDUN ÜNİVERSİTESİ
- İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
- İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ
- İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ
- İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ
- İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ
- İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ
- İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ
- İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ
- İSTANBUL SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI
- İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
- TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
- TMMOB JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI
- TMMOB KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI
- TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI
- TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
- TMMOB MİMARLAR ODASI
Bilirkişilik İçin Uzaktan Eğitim Var mı ?

Bilirkişilik uzmanlığına sahip olmayan kişiler bilirkişilik temel eğitim kurslarına kaydolarak verilen sürelerde eğitimlerini tamamlayarak bilirkişilik temel eğitim sertifikasına sahip olurlar. Dersler çoğunlukla ilgili mekanda yüz yüze gerçekleştirilir. Ancak bu sertifikaya sahip olmak için kursa sahip olmak isteyen kişiler uzaktan eğitim seçeneklerinin olup olmadığını da sıkça merak etmektedirler. Aynı teorik bilgilere çevrimiçi ortamda da ulaşmayı sağlayan ve uzaktan eğitim veren kurslar da vardır. Kişiler gündelik hayatlarına göre uygun olan kursa yazılabilirler.
Bilirkişilik Temel Eğitim Kursu nedir ?
Bilirkişilik temel eğitim kursu konusu özellikle son zamanlarda oldukça merak edilir olmuştur. Temel mesleki eğitim, 5 yıllık mesleki deneyime sahip kişiler tarafından alınan ve denetim faaliyetlerinin yürütülmesine ilişkin temel, teorik ve pratik bilgileri içeren eğitimdir. Temel eğitim, 18 saat teori ve 6 saat uygulama olmak üzere en az 24 saat eğitimden oluşur. Yasaya göre eğitim grubu 24 kişiden oluşmaktadır ve 20 kişiden az olan gruplar bir sonraki grupla birleştirilir. İdari ve adli yargı komisyonları tarafından verilen bilirkişi görüşünde belirtilen diğer şartları yerine getiren ve eğitimlerini tamamlayan katılımcılara temel eğitimi tamamladıklarına dair bilirkişilik temel eğitim sertifikası verilir.
Bilirkişilik temel eğitim kursu İstanbul şehrinin hemen hemen her bölgesinde mevcuttur. Aynı şekilde ülkenin diğer şehirlerinde de bilirkişilik temel eğitim kursları açılmaktadır.
Bilirkişilik Alt Uzmanlık Alanları Eğitimi Nedir ?
Çok kapsamlı profiller detaylı teknik bilgi gerektirdiğinden, bu kayıtları doğru uzmana göndermek ve uzmanın hak ettiği teknik bilgiyi uygun uzmandan almak için alt uzmanlıklar oluşturulmuştur. Örneğin bir bilişim suçları vakasında görevlendirilen bir bilirkişi ancak taşımacılık sektöründe çalışmış bir kişi seçilirse, bilirkişinin doğru raporlama yeteneği çok zayıftır. Ancak, siber suçlarda çalışan bir polis memuru atamak, raporlamanın doğruluğu için daha faydalı olacaktır. Örnekte açıklandığı gibi, yasal dosyaların gerçekten alanında uzman olan uzmanlara teslim edilmesi için temel ve alt uzmanlık alanları oluşturulma ihtiyacı duyulmuştur.
Adli Bilirkişilik Eğitimi Nedir ?
Adli Bilirkişi incelemesi; yargılama sırasında hâkimin ihtiyaç duyduğu bir yardımcı olarak kabul edilmiş ve görevi hâkime yardımcı olmak olan bilirkişi tarafından yapılmaktadır. Adli bilirkişilik eğitimi almış kimseler bunu yapabilme hakkına sahiptir. Hukuken hâkim, mesleğinin gerektirdiği genel ve hukukî bilgi ile çözülebilecek konularda bilirkişiye başvuramaz. Bilirkişiler tarafından davanın ispatı için kullanılan önemli deliller ve ayrıntılar, açık ve net bir şekilde belirlenmeli ve nitelenmelidir. Bilirkişi tarafından sunulan görüşler, usul hukuku ve kalite açısından ihtiyari delil olarak kabul edilir. Tüm bunların ayrıntıları temel bilirkişilik eğitimi sertifika programı ile kişilere aktarılmaktadır.
Bu blog yazımızı okuduktan sonra, bilirkişiliği araştıranların mutlaka okuması gereken başka bir blog yazımızı paylaşıyorum buraya. Bilirkişi raporu nedir?