Menu
Menu
Bilişim suçu ne demek merak edilen konulardan biridir. Bilişim suçu, internet ağları üzerinden gerçekleştirilen, kişilerin haklarının ihlal edilmesi gibi problemler yaşatan suçtur. Bileşim güçlere suç niteliği taşır ve yasalar tarafından belirlenmiş cezaları bulunur. Bilişim suçları bilgisayarlar tabletler cep telefonları gibi internet ağının kullanıldığı iletişim araçları üzerinden işlenebilen suçlardır. Bunların haricinde ödeme amacı ile kullanılan pos makinalarından da bilişim suçları işlenebilir.
Teknolojinin artması insan hayatını son derece kolaylaştırsa da, bazı zorlukları da beraberinde getirir. İnternet kullanımının her geçen gün artmasıyla kötü yönlü kullanım oranı da aynı oranda yükselmektedir. Bilişim suçu genel bir başlıktır, tek bir suçu kapsamaz. Bilişim suçu sayılabilecek pek çok suç bulunur. Bilişim suçları hakkında bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri bu suçların yıllar sonra dahi kullanıcıların karşısına çıkabilmesi. Bilişim suçları internet üzerinden işlenmesi sebebiyle kanıtları silinemeyen suçlardır. Bilişim suçu türleri de kendi içlerinde kategorilere ayrılmaktadır.
Bilişim suçu türleri/örneklerine geçmeden önce, bilişim hukuku eğitim sayfamızı incelemenizi öneriyoruz.
İçindekiler
Teknolojik aletler üzerinden, dijital dünyada işlenen her suçun bu kategoriye girdiği bilişim suçlarının bir çok örneği bulunmaktadır. İşlenen hiçbir suçun silinmediği bilişim suçları, dijital ortamda sonsuza dek kalmaktadır. Bilişim suçlarının en bilindik olanları şu şekilde sıralanabilir:
Bilişim suçu örnekleri nelerdir araştırması yapan birinin karşılaşacağı ilk örnekler bunlardır. Bunların haricinde de internet ortamı üzerinden, dijital dünyada işlenen tüm suçlar bilişim suçları örneklerine eklenebilir. Bu ortamda işlenen tüm suçlar, adli para ya da hapis cezasına çarptırılan ciddi suçlardır.
Bilgisayar ve internet kullanımının teknoloji ile doğru orantılı şekilde her geçen gün artması kötü sonuçlar da doğurabilir. Bilişim suçları da bu kötü sonuçların en başında gelir. En çok işlenen bilişim suçları nelerdir bu alanda merak edilen konulardan biridir. En basit haliyle hakaret ve küfür gibi zorbalık yöntemleri bilişim suçlarının en başında gelir. Bunun haricinde en çok işlenen bilişim suçları arasında bilgisayar sabotajı ve bilgisayar üzerinden dolandırıcılık bulunur. Hemen akabinde sıklıkla işlenen suçlardan bir diğeri e-mail adreslerinin çalınması ve bu şekilde kredi kartı gibi kişisel bilgilerin ele geçirilmesidir. Yetkisi bulunmadığı halde kişiye erişim ve dinleme sağlamak, bir yazılımın izinsiz kullanılması gibi suçlarda sık işlenen bilişim tuşları arasına girmektedir.
Bilişim suçu cezası nedir merak edilen bir konudur. Herhangi bir bilişim sistemine girerek, haksız kazanç sağlamak kasti yapılan ve cezası olan bir suçtur. Bu suçların cezası Türk Ceza Kanunu tarafından belirlenmiştir. Bilişim sistemine sızma olarak bilinen bilişim suçlarının cezaları hâkimin belirleyeceği yıla kadar hapis veya adli para cezası olabilir. Burada cezanın belirlenmesinde önemli olan etkenlerden biri suçun taşıdığı niteliklerdir. Türk Ceza Kanunu’nun düzenlediği maddelere göre, internet üzerinden verileri yok etme ve değiştirme suçunun cezası beş yıla kadar hapistir.
O internet üzerinden verileri başka bir yere gönderme suçunun cezası ile ise altı aydan üç yıla kadar değişebilmektedir. Dolayısı ile bilişim suçları kendi içlerinde farklı şekilde cezalandırılır. Bu cezalar adli para cezası olabileceği gibi belli bir süre hapis cezası da olabilir. Hiçbir bilişim suçu cezasız kalmaz. Bilişim suçlarından olan haksız yere kazanç elde etme suçu için iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası verilir. Hapis cezasının yanında suçlunun adli para cezası da ödemesi gerekmektedir.
Bilişim suçları da kendi içlerinde çeşitleri ayrılmaktadır. Bunlardan en bilindik olanı ise adli bilişim suçlarıdır. İnternet ortamları üzerinden yapılan dolandırıcılık ve bu ortamlarda haksız yere gelir elde etme adli bilişim suçlarına girer. Kişisel bilgileri çalma, şantaj yoluyla haksız kazanç sağlama, kart, hesap bilgileri gibi kişiye özel bilgilerin çalınması da bu suçlara örnektir. Adli bilişim suçlarının tamamının ortak noktası, bu suçların teknolojik aletlerle gerçekleştirilebilir olmasıdır.
Dolayısıyla bir suçun adli bilişim suçu olabilmesi için internet ortamı üzerinden gerçekleştirilmiş olması gerekir. Adli bilişim suçlarının her geçen gün daha fazla yaygınlaşmasının sebebi, bu suçların işlenmesi için tek ihtiyacın internet bağlantısı olmasıdır. Adli bilişim suçları bu suçu işleyen kişiler tarafından pek çok farklı sebeple gerçekleştirilebilir. Bilgileri çalınan kişileri tehdit etme, o bu bilgileri maddi ya da manevi amaçla kötüye kullanma gibi nedenler adli bilişim suçları işlenmesinin sebebi olarak görülebilir. Dolayısıyla adli bilişim suçu nedir araştırması yapan biri, internet ortamı üzerinden işlenebilecek her türlü suçun bu kategoriye girdiğini görebilir. Bu tür suçlar sonucunda binlerce kişi mağdur olabilmektedir. Adli bilişim suçu, cezası olan bir bilişim suçudur.
Adli bilişim hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz, Adli Bilişim Nedir başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.