Menu
Menu
HTS raporu ya da dökümü, historical traffic search kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Geçmişe dair iletişim trafiği olarak adlandırılan HTS raporu pek çok bilgiyi barındıran bir rapordur.
HTS incelemesi nedir sorusunun cevabı pek çok kişi tarafından merak edilir. Geçmişe dair iletişim kurulan kişilerin raporunu veren HTS analiz raporunun bulundurduğu bir çok kayıt vardır. Analizin yapıldığı kişinin geçmişe dair iletişim bilgileri HTS ile ortaya çıkabilir. Davalarda kanıt olarak da kullanılabilen HTS analizlerinin bir çok başka kullanım alanı da vardır. HTS nedir diye düşünenler, bu raporların adli amaçlı tedbir olarak da kullanılan bir yöntem olarak düşünülebilir.
İçindekiler
HTS kayıtları, arayan ve aranan numaraları kapsar. Arama zamanı, arama yeri, aramanın süresi, yeri ve zamanı gibi pek çok incelemeyi sinyal bilgileri yardımıyla ortaya çıkartır. HTS kayıtları nedir sorusunu soran kullanıcılar telefon üzerinden sağlanan iletişim trafiği cevabına ulaşırlar. HTS kayıtları baz istasyonları yardımıyla alınır. Fakat tek yol bu değildir. E-posta, telefon üzerinden atılan kısa mesajlar ve sosyal ağlar üzerinden gerçekleştirilen konuşmalar da HTS kayıtlarına girer. Bu bilgiler ise bilgisayarın ip koduyla ya da internetin modem bilgileri sayesinde elde edilebilir.
HTS nasıl elde edilir merak edilen konulardan biridir. HTS analizlerine ulaşmak için yasal bir dayanak bulundurulması gerekir. HTS kaydı mahkeme kararıyla elde edilebilir. Yaklaşık olarak 10 ila 30 gün içerisinde kayıtlar çıkabilir. HTS raporunda mahkeme istediği süre kadar inceleme kararı isteyebilir. Bu istek 1 ya da 2 yıllık olabileceği gibi, 5 yıla kadar uzanan incelemeleri de talep edebilir. İstekler 1 ya da 2 yıllık olsa bile incelemeler 5 yıllık veriyi sunacaktır. Operatör şirketlerin geri dönüye dönük daha eski kayıt ve incelemeleri de bulunabilir. İhtiyaç duyulması dahilinde zaman aşımı söz konusu olmadan, daha uzun sürelik bu kayıtlar elde edilebilir. Bu bilgiler operatör firmasından talep edilebilir. Talebin olumsuz yanıtlanması halinde mahkeme ile el konulması kararı verilebilir.
HTS inceleme hizmeti var mı sorusunun yanıtı HTS analizlerine Cumhuriyet savcılığı tarafından ulaşıldığı yönündedir. Dolayısıyla HTS analizlerinin incelenmesi için çıkartılması gereken pek çok izin bulunur. HTS analizleri şüpheli kişinin kullanmış olduğu operatör şirketinin baz istasyonlarından da elde edilebilir. Harita görünümünün incelenmesi ile şüpheli kişinin kullanma aktiviteleri elde edilebilir. Bu aktiviteler hız ve süre bakımından listelenir. Dosya içerisinde bulunan bilgilere erişim izni bulunmaktadır. Davalarda kanıt olarak kullanılabilen bu raporlar delil olarak da kullanılabilir. Bu sebeple HTS raporları gizli tutulması gereken bilgiler arasında yer alır.
HTS kayıtları kimden alınır bu konuda en çok araştırılan konulardan biridir. Geçmişe dair iletişim listesini sunan HTS raporları, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan temin edilebilir. Konum bilgilerinin elde edilmesinden, hukuki ihtilafı çözmesine kadar pek çok farklı yöntem için HTS analizi kullanılabilir. HTS kayıtları Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan özel izinlerle istenmektedir. İzinler alındığı taktirde bu raporlar 7 ila 30 gün içerisinde çıkartılarak yetkili makamlara ulaştırılır.
HTS kayıtları gelişen teknoloji sayesinde suçluları soruşturma ve yargılama konusunda oldukça büyük oranda yardım sağlar. HTS kayıtları telefonların geçmişe dönük iletişim raporlarıyla ana ve tek delil kaynağı olarak kullanılabilir. Öyle ki bazı durumlarda mahkeme kararı yalnızca bu deliller ve kanıtlarla mahkumiyet kararı bile verebilmektedir. Fakat bu durum çelişkili ve yanlış karar verilmesine de sebep olabilir. dolayısıyla HTS kayıtları hangi durumda istenir sorusunun cevabı olarak suçlar bulunabilir. HTS kayıtlarının istenebileceği suçlar şu şekilde listelenebilir:
Pek çok davada kanıt niteliğinde kullanılabilen, savcılık kararı ile alınabilen HTS raporlarının saklanma süreleri değişiklik gösterebilir. HTS raporları uzun süre saklansa da, savcılık tarafından uygun görülen süre boyunca analizler elde edilir. Örneğin savcılık yalnızca 3 aylık bir kayıt istediyse, baz istasyonundan yalnızca 3 aylık bir kayıt alınabilir. Baz istasyonları tarafından HTS kayıtları kaç yıl saklanır sorusunun cevabı yaklaşık olarak 5 yıllık geçmiş süreyi kapsıyor. Fakat bu istekler ancak savcı dahilinde olabiliyor.
HTS kayıtları istenen kişinin telefon aracılığıyla kurduğu iletişimin geçmişe dönük bir listesini çıkarır. Bu kayıtlarda arayan, aranan, arama süresi ve zamanı gibi pek çok bilgi yer alır. Baz istasyonlarından elde edilebilecek bu veriler yalnızca yazılı bilgileri kapsamaktadır. Dolayısıyla HTS kayıtları konuşma içeriği var mı sorusunun cevabı hayır. HTS kayıtları sayesinde elde edilecek bilgiler yalnızca yazılı şekildedir.