Menu
Menu
İçindekiler
Parmak izi, parmakların uç kısımlarında bulunan çizgi, şerit ve helezonu andıran şekillerde bulunan ve herhangi bir parmak izinin diğerlerine benzerlik göstermemesi sonucunda insanları birbirinden ayıran izdir. Parmak izleri genel olarak suçları tespit etmek, personellerin izlenmesi gibi işlemler için kullanılmaktadır. Parmak izi tespitinin yapılabilmesi kolay bir yöntem değildir. Özenli bir çalışma gerektirmektedir. Parmak izinin cihaza aktarılması için parmak üzerinde herhangi bir yabancı cisim olmaması gerekir. Tam olarak izin net çıkmaması durumunda, parmak izinin az bir kısmının çıkması bile kişinin kimliği hakkında bilgi edinmeye yeterli olmaktadır.
Bu izin tespitinin yapılması birçok alanda büyük avantajlar sağlamaktadır. Özellikle adli suçlarda ve cesetlerin kimliklerinin belirlenmesi konusunda, parmak izi tespitinin büyük yararları bulunur. Kötü bir şekilde ölen ve kimliği belirlenemeyen kişilerin parmak izi inceleme uzmanı sayesinde kimliği belirlenebilmektedir. Bu anlamda büyük bir gelişme sağlanmasına yardımcı olur.
3Parmak izleri, kişinin kimliğinin tespit edilmesinde yüzde yüz netlik sağlanmasına yarar. Bu izin gerekli olduğu alanlardan bir tanesi de okuma yazma bilmeyen ve imza atamayan kişilerin imza yerine geçecek parmak izlerini kullanmasıdır. Resmi kurumlarda imza yerine parmak izi alınması sağlanır. Parmak izi üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda yapılan işlemlerin daha da ilerleyeceği düşünülmektedir.
Bir çok adli vakada parmak izlerinin detaylı bir şekilde incelenmesi için parmak izi inceleme uzmanına ihtiyaç vardır. Parmak izi inceleme uzmanları, suçluların kimliklerinin tespit edilmesi, bu sayede masumların ortaya çıkması, olay yerinde parmak izi araştırması yapılması, olay yerindeki parmak izlerinin başka bir yerden taşınıp taşınmadığının tetkik edilmesi, parmak izlerinin mukayese edilmesi gibi bir çok konuyla ilgilenir. Yine parmak izlerine ait laboratuvar sonuçlarının ve raporların standartlara uygun olup olmadığı konusunda da kritik yapar ve raporlara itiraz konusunda avukatlar ve mağdurlara yardımcı olur.
Parmak izi inceleme uzmanı olmak için aranan şartlar merak edilen konular arasındadır. Parmak izi inceleme uzmanı olmak, farklı yollarla gerçekleşebilir. İlk olarak üniversitelerin lisans bölümlerinden mezun olup KPSS sınavından geçerli bir not alarak, atama işleminin tamamlanmasının ardından, alınan hizmet içi eğitim akabinde uzman yardımcısı olarak parmak izi biriminde çalışmaya başlar. 2 yıl gibi bir Süreç içerisinde uzmanlık şartlarını yerine getirmesi durumunda uzman olarak çalışmasına devam eder.
Diğer yöntem ise, parmak izi inceleme uzmanlığı ile ilgili kurs veren özel bir kurumlardan ders alınarak, kurs bitiminde yeterlilik belgesi alınabilir ve mevcut olan iş ilanlarına başvurarak, görev almaya başlanabilir. Bu eğitim akabinde eğitim aldığı yerden ihtiyaç duydukça teknik danışmanlık alarak bilirkişilik raporu ve bilimsel mütalaa yazabilir.
Parmak izi bilirkişi eğitimi içeriği merak edilen konulardandır. Adli vakalarda bilirkişilik yapabilmek için parmak izi ile ilgili birçok konunun derinlemesine bilinmesi gerekir. Verilen eğitimde parmak izi ile ilgili detaylı bir program hazırlanmıştır. Bu eğitimin içeriğinden bahsedilecek olursa;
Yargı mensupları için parmak izi eğitimi Parmak izi temel prensipleri, parmak izi sınıflandırması, parmak izi mukayesesi, mukayesede uluslararası protokol, görünmeyen parmak izlerinin geliştirilmesi, parmak izlerinin bulunabileceği yüzeyler ve kalma süreleri, olay yerinde parmak izleri, parmak izi raporu hazırlama, parmak izi raporlarının kritik edilmesi ve bilirkişilik konularını kapsamaktadır.
Hakim, savcı ve avukatların bu konulara hakim olması dava süreçlerini kısaltacağı gibi hazırlanan iddianameler yapılan savunmalar ve verilen kararlarda isabeti oldukça artıracaktır.