Menu
Menu
Siber güvenlik önemi ile ; ağınızı, cihazlarınızı ve verilerinizi saldırıdan veya yetkisiz erişimden korumak için tasarlanmış teknolojiler, süreçler ve uygulamalardan oluşur. Siber güvenlik aynı zamanda bilgi teknolojisinin güvenliğinin sağlanması olarak da tanımlanabilmektedir. Devlet kurumları, finans ve tıbbi kuruluşlar, bilgisayarlarında ve diğer cihazlarında çok miktarda veri toplar, işler ve depolar. Bu verilerin önemli bir kısmı kişisel bilgiler, finansal veriler, fikri mülkiyet veya yetkisiz erişimden olumsuz sonuçlar doğurabilecek çok hassas bilgiler olabilir.
Siber güvenlik önemi nedir noktasında öncelikle kuruluşlar iş yapar ve hassas verileri ağlara ve diğer cihazlara iletir ve siber güvenlik, bu bilgileri ve bunları işlemek veya depolamak için kullanılan sistemleri korumak için tasarlanmış kuralları tanımlar. Kuruluşlar ve şirketler, özellikle ulusal güvenliği, finansal veya sağlıkla ilgili bilgileri korumaktan sorumlu olanlar, hassas iş ve kişisel bilgileri korumak için gerekli siber güvenlik önlemlerini almalıdır.
İçindekiler
Siber güvenlik faydaları nelerdir konusu ile ilişkili olarak internet ve dijital bağımlı operasyonlar büyüyüp değiştikçe, siber güvenlik uygulamaları da gelişmeye devam ediyor.
En büyük sağlamış olduğu fayda, bilgi teknolojisi güvenliğindeki en iyi siber güvenlik çözümlerinin bireyler veya kurumlar için kapsamlı dijital koruma sağlayabilmesidir. Yeni güvenlik açıkları bulmayı başarır, halkı siber güvenliğin önemi konusunda eğitir ve açık kaynak araçlarını güçlendirir. Çalışmaları interneti herkes için daha güvenli hale getirmeye çalışır. Siber güvenlik önemi, bir kişi veya kuruluşu olası siber tehditlerden koruduğu için gereklidir. Siber suçların artış göstermesi ile; siber güvenlik olmadan hassas bilgileri, parayı veya itibarı kaybetmek kolaydır. Siber güvenlik, teknoloji ihtiyacı kadar önemlidir. Ağ güvenliği sağlar; bireyleri korur, kuruluşları korur, üretkenliği ve verimliliği korur, web sitesi çökmelerini önler ve casus yazılımları büyük oranda önler.
Siber saldırılara karşı en etkili korunmayı ne sağlar konusunu sık sık merak etmekte olanların da bildiği üzere; bilgisayarlar, çalışanların iş bilgilerini tek bir uygun yerde saklamasına izin verirken, siber güvenlik ihlalleri veri güvenliğini tehdit edebilir. Bu siber koruma ipuçlarıyla ve siber güvenlik önemi nedir konusunun kavranması ile işletme sahipleri çevrimiçi sorun riskini azaltabilir;
Çoğu bilgisayar virüsten koruma yazılımıyla birlikte gelir ve çalışanlar bilgisayarı düzenli olarak kontrol etmelidir. Yazılım, sabit sürücüdeki en son koruma tehditlerini (virüsleri) algılar ve kaldırır, böylece virüslerin sistemde yayılmasını önler.
Tüm teknolojiler gibi, bilgisayarlar da mükemmel değildir ve en uygunsuz anda çöktüğü bilinmektedir. İşlerinin ve işlemlerinin çoğunu bilgisayarlarda gerçekleştiren işletmeler için verilerin düzenli olarak yedeklenmesi önemlidir. Bilgisayar arızalanırsa ve bilgiler başka bir yerde saklanmazsa, bu verilerin kurtarılması mümkün olmayabilir.
Siber riskler nelerdir noktasında bilindiği üzere hemen hemen her birey veya kuruluş siber risklere maruz kalmaktadır. Riskler, bilgisayar korsanlarının banka hesapları gibi özel hesapları geri çekmesi veya kuruluşların çalışanlarının yanlışlıkla kişisel bilgileri bazı web sitesi ziyaretçilerine ifşa etmesi gibi bilgisayar korsanlarının saldırılarından veya dahili hatalardan kaynaklanabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta, siber saldırı türlerini anlamak ve gerekli önlemleri zamanında almayı başarmaktır.
Siber güvenlik için yapılması gerekenler nelerdir konusuna gelince; kuruluşların, teşebbüs edilen ve başarılı siber saldırılara nasıl yanıt verecekleri konusunda bir çerçeveye sahip olmaları gerekir. Saygın bir operatör, organizasyona kolayca rehberlik edebilir. Kullanıcılar, güçlü parolalar seçme, e-posta eklerine karşı dikkatli olma ve verileri yedekleme gibi temel veri güvenliği ilkelerini anlamalı ve bunlara uymalıdır. Çoğu veri ihlali olayı, çalışanlar kurum içinde siber tehditleri belirlemek ve bunlara uygun şekilde yanıt vermek için eğitilirse önlenebilir. Genel bir siber güvenlik risk değerlendirme stratejisinin bir parçası olarak satıcı değerlendirme anketlerini otomatik olarak göndermek gibi maliyetleri azaltmak için gelişmiş teknolojiler kullanılabilir.
Siber güvenlik olayları nelerdir noktasında pek çok olay ve bunların yapılmasını hızlandırmış olan pek çok yöntem vardır. Malware, kötü amaçlı yazılımın kısaltmasıdır. Virüsler, Truva atları örnek alınabilir. Kişilerin rızası olmadan bilgisayar sistemlerine giren kötü amaçlı yazılımdır. Bilgisayarları veya ağları çalışmaz hale getirebilir, gizleyebilir, çoğaltabilir veya saldırganlara sistemin uzaktan erişimini ve kontrolünü sağlayabilirler.
Phishing saldırısı olarak da bilinen yöntemde ise saldırganlar, güvenilir kaynaklardan geliyormuş gibi görünen e-postalar göndererek kişilerin web sitesi bilgilerini ve kredi kartı bilgilerini çalmaya çalışırlar. Tipik olarak, e-postayla gönderdikleri bağlantılara tıklayan kurbanlar, ayna sayfalarına yönlendirilir ve girdikleri bilgileri saldırganlarla paylaşır.
Siber güvenlik ayı ne demek konusunda; bu ay, günümüzde devletlerin en titizlikle çalıştığı güvenlik araştırma alanlarından biridir. Ekim, siber güvenlik ayıdır. Avrupa Bilgi ve Siber Güvenlik Ajansı tarafından “Avrupa Siber Güvenlik Ayı” olarak belirlenen Ekim ayı, dünyanın hemen hemen pek çok yerinde “Ulusal Siber Güvenlik Farkındalık Ayı” olarak ilan edilmiştir.
Başka bir blog yazımızda Siber Güvenlik konusunu genel olarak ele aldık, Siber Güvenlik nedir gibi soruları yanıtladığımız yazımızı da inceleyebilirsiniz.