Menu
Menu
Yangın bölgesi analizi, yangın oluştuktan sonra oldukça büyük bir öneme sahiptir. Çünkü kasıtlı olarak yapılan yangınlar önceden planlanarak yapılır. Bununla birlikte yangın kendini ve kundaklama delillerini belli eden tüm nesneyi yok eder. Yangın bölgesinin analiziyle yok olan bu delillerin temeli araştırılır. Olay yeri inceleme kasten çıkarılmış olan yangının bulgularını inceler. Tespit ettiği durumlara göre negatif ya da pozitif delilleri sınıflandırır. Bu sayede yangını kimi çıkarttığı ve yangının nereden oluştuğu anlaşılır. Eğer gerçekten bir kundaklama sonucunda oluştuysa bu sayede suçlu kısa bir süre içerisinde bulunur.
İçindekiler
Kundakçılık ne demek diye bakıldığı zaman aslında altta yatan pek çok neden bulunur. Kundakçılık bir yerin kasten ve bilerek zarar vermek amacıyla yakılması anlamına gelir. Kundaklama yapmanın çok fazla nedeni olsa da aslında haklı bir nedeni yoktur. Kundaklamanın en büyük nedenlerinden biri kibirdir. Bir kişinin başka bir kişiye duyduğu intikam duygusu yüzünden de kundaklama yapılabilir. Kundaklama özellikle herhangi bir suçlu davranışta ya da suç gizleme sonucunda yapılır. Yangın ile tüm deliller ortadan kalkabildiği için kişiler yaptığı suçlu davranışta bu delilleri ortadan kaldırmak amacıyla kundaklama yapabilir.
Yangın toplam 4 alt maddede sınıflandırılır.
Yangın ve kundaklama sonucunda yangın bölgesinde ele geçirilmiş olan tüm deliller (örneğin giysiler, bidonlar) ve yangın enkazı numuneleriyle tutuşan sıvı kalıntıları tespit etmek amacıyla uygulanan bir süreçtir. Yangın bölgesinde bulunan bu delilleri tanımlayabilmek adına adli tıp araştırmacıları son dönemlerde geliştirilen en yeni analitik teknikleri kullanır. Aynı zamanda olay yerinde olan tanıklar ya da yangın alanına ilk ulaşan itfaiyeciler soruşturma süreci için önemli kanıt kaynağıdır. Yangın müfettişi; kapı ve pencerelerin durumunu, dumanın rengini, alevlerin birbirinden farklı olup olmadığını, hasarlı sprinkler sistemleri sorgulayabilmek amacıyla zihinsel bir not alır.
Yangında hatırlanması gereken önemli noktalar bulunur. Bu noktalar olay yeri analizi sırasında dikkate alınır.
Yangın alanlarının sayısı; sadece tek bir noktadan mı yoksa birden fazla yerden mi yangının çıkartıldığını gösterir.
Yangın ve kundaklama olayında müfettişler, ilk olarak yangın mahallinin durumunu ve önceki olayları incelemek amacıyla tanıtım yapar, olay yerinin güvenliğini ve bütünlüğünü belirler, kritik kişileri gözlemler ve bulduğu sonuçları güvence altına alır. Elde ettiği her kanıt doğrultusunda ilk müdahale ekipleriyle buluşur ve aktarır.
Olay yerini fotoğraflamanın amacı, olay yeri inceleme tamamlandıktan sonra yangının çıkartıldığı bölgede herhangi bir değişimin yapılıp yapılmadığını gözlemlemektir.
Yangın ve kundaklama sonrasında bilgilerin detaylı bir şekilde incelenmesi önemlidir. Tüm deliller bir araya getirilerek nedeni ortaya çıkarılabilir.
Yangın ve kundaklama araştırması amacıyla bir araya gelen müfettişler, olay yerini tamamen serbest bırakmadan hemen önce mümkün olduğunca tüm kanıtları toplamaya özen göstermelidir. Soruşturma sırasında kullanılmış olan tüm eşyalar ya da nesneler olay yeri soruşturmasında uygun bir şekilde kaydedildikten sonra toplanmalıdır. Olay yeri incelemeye başlamadan önceki fotoğraflamaya uygun hale getirilmelidir.
Web sitemizde bulunan yangın olaylarında inceleme ve suç analizi eğitimi sayfamızı da inceleyerek eğitim hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.